Türkiye, dünya zeytinyağı ve sofralık zeytin imalatı ve dış ticaretinde pay alan mühim ülkelerden birisi
olup son senelerde, bu mahsullerin sağlık yönünden ehemmiyetinin daha iyi
anlaşılması ve dünyada oluşan eğilimin de etkisiyle, zeytincilik sektöründe
üretim ve kaliteyi yükseltmeye yönelik oldukça olumlu destekler verilmeye
başlanmıştır.Bu
desteklerin nihayetinde dikim alanlarında hızlı yükseliş olup başlıca üretici
bölgeler arasında olan Akdeniz Bölgesi ve diğer üretici bölgeler olan Ege ve
Marmara Bölgesi ile kıyaslandığında daha yüksek nispetlere tekabül etmiştir.
Hem Türkiye
sathında hem Doğu Akdeniz Bölgesinde zeytin alanlarındaki yükselmeyle beraber
üreticilerin randıman artırıcı pratiklere yönelmesiyle gelecekte zeytin imalatı yönünden önem arz eden
artışların olacağı orantısı yapılmaktadır.Zeytinyağı
niteliklerinden bahis edildiğinde teknik, ekonomik ve çevresel koşulların
belirleyici neden olduğu bilinmekle beraber natürel zeytinyağı kalitesine tesir
eden etmenlerin etkinlik aşamalarına bakıldığında zeytinin olgunluk derecesinin
%50 etki etmekte olduğu belirtilmektedir.
Zeytinyağının
insan sağlığı üzerindeki tıbbi kıymeti,
tüketiciler tarafından tam olarak bilinmemekte, zeytinyağının ve
sofralık zeytinin kalite grupları hakkında bilgileri yok denecek kadar az
olduğundan fiyat-kalite ilişkisini kuramayıp, diğer bitkisel yağlar ile
mukayese yapamamaktadırlar.
Zeytin entansif yetiştiriciliğe uygun olduğu gibi, diğer
ürünlerin yetiştirilemediği besin maddelerince fakir ve sulama imkânı
bulunmayan kıraç topraklarda da yetiştirilebilir özelliklere sahip olmakla
beraber kışın dayanabileceği sıcaklık –7oC derecenin altında risktir. Zeytin
imalatı veya zeytin üreticiliği yıl boyu yağışın en az 400 mm, kalkerli-kumlu, yoğun nemli ve besin
maddelerince verimli topraklar olması konumunda sevdiği toprağı ve uygun
koşulları sağlamış olur.
Zeytin yetiştiriciliğinde değişik şartlarda değişik dikim
şekilleri uygulanabileceği gibi ekseriyetle, düzgün ve köşeleri dik açılı
yerlerde kare, ara ziraatı yapılan yerlerde dikdörtgen, geniş sahalarda birim
alanda daha fazla ağaç dikmek için üçgen dikim şekilleri tercih edilir.
Kaliteli zeytin yetiştirilebilmesi için sağlıklı şartların
sağlanarak, insan sağlığı üzerindeki değeri göz önüne alınıp zeytin imalatı ve üretiminin önemini ve
kıymetini unutmadan bolca organik zeytin tüketmeliyiz. Zeytin imalatı bu açıdan hem ehemmiyet hem de gereklilik arz etmekte olup
tüketicilerin de bu konuda seçici ve dikkatli olmalarını gerektirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder