Birçok
faydası olan saymakla bitiremediğimiz besin deposu kalp dostu zeytinyağ nasıl
yapılır.
Üretime işlemeye
gelen zeytinler cinslerine göre ayrıldıktan sonra zeytinler öncelikle huni ile
madeni çukura aktarılır ardından otomatik makinelerde işleyen bu sistemde
taşıyıcı bantla yaprak emici aspiratörden geçirilir. İçerisine karışmış yapraklardan
arındırılarak sirkülâsyonlu havuza alınır, yıkanır ve taşlarından temizlenerek
elek üzerine gelen zeytinler kürekle yayılır ve buradan ilgili kırıcı bölüme
transfer edilir.
Zeytinin hamur durumuna gelmesi sonrasında bu işlemde mahsul sürekli
karıştırılır ve mümkün kıvama getirilmesi oluştuktan sonra ayrıştırmaya zemin hazırlanmış olur.Kara su ve
zeytinyağının yan yana bulunma
zamanının uzaması salık verilmediği gibi en çok otuz altı saatle sınırlı
tutularak zeytinin kalitesine etkide bulunmamasına katkıda bulunulur.
Havuzlarda
toplanan zeytinyağı ve kara su sıvısının içinde bulunan su ve yağın özgül ağırlıklarının
birbirlerinden farklı olması nedeniyle ayrışmaları takriben 1 saatte tamamlanır
fakat bu süre dış çevre hava sıcaklığına göre değişir.
Zeytinyağ
nasıl yapılır, hangi aşamalardan geçerek kullanıma hazır olur ve sofralarımızda
kullanılabilir duruma gelir araştırmasına girdiğimizde geçmişten günümüze nasıl
bir devrim geçirdiğini de görebilmek mümkün aslında.
Büyük ustalık gerektiren eylem, ayrıştırma safhasının en mühim kısmı kara
suyun üzerinde ince bir tabaka oluşturan zeytinyağının toplanmasıdır. Bu işlemi
yağ ustası yassı bir taşla itina ile sıvının yüzeyinden hiç kara su girmeyecek
biçimde işlemi yaparlarken basit fakat hantal makinelerin yerini, karmaşık,
daha teknik daha donanımlı, bir kısmı bilgisayarla kontrol edilebilen az yer
kaplayan makineler almıştır.
Ülkemize maliyetinin yüksek olmasından dolayı
Avrupa ülkelerine oranla gecikmeli olarak gelen modern kontinü sistemde çalışan
makinelerde üretim hattının kesintisiz olmasıyla geleneksel yağhanelerde doğal
olarak sağlanması zor olan sıhhî ortam olumlu ölçüde iyileştirilmiştir.
Zeytinyağ nasıl yapılır sorgulamasından ziyade doğal
yollardan üretilen organik zeytinyağını mümkün olduğunca tüketmenin sağlığımız
için ne kadar önemli olduğunu araştırıp hayatımıza bir an önce geçirmekteki faydayı
sorgulamak daha önemli değil mi?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder