21 Mayıs 2013 Salı

Zeytinyağ Nasıl Yapılır


zeytinyağ nasıl yapılır

Birçok faydası olan saymakla bitiremediğimiz besin deposu kalp dostu zeytinyağ nasıl yapılır.

Üretime işlemeye gelen zeytinler cinslerine göre ayrıldıktan sonra zeytinler öncelikle huni ile madeni çukura aktarılır ardından otomatik makinelerde işleyen bu sistemde taşıyıcı bantla yaprak emici aspiratörden geçirilir. İçerisine karışmış yapraklardan arındırılarak sirkülâsyonlu havuza alınır, yıkanır ve taşlarından temizlenerek elek üzerine gelen zeytinler kürekle yayılır ve buradan ilgili kırıcı bölüme transfer edilir.

       Zeytinin hamur durumuna gelmesi sonrasında bu işlemde mahsul sürekli karıştırılır ve mümkün    kıvama getirilmesi oluştuktan sonra ayrıştırmaya zemin hazırlanmış olur.Kara su ve zeytinyağının     yan yana bulunma zamanının uzaması salık verilmediği gibi en çok otuz altı saatle sınırlı tutularak zeytinin kalitesine etkide bulunmamasına katkıda bulunulur.

Havuzlarda toplanan zeytinyağı ve kara su sıvısının içinde bulunan su ve yağın özgül ağırlıklarının birbirlerinden farklı olması nedeniyle ayrışmaları takriben 1 saatte tamamlanır fakat bu süre dış çevre hava sıcaklığına göre değişir.

Zeytinyağ nasıl yapılır, hangi aşamalardan geçerek kullanıma hazır olur ve sofralarımızda kullanılabilir duruma gelir araştırmasına girdiğimizde geçmişten günümüze nasıl bir devrim geçirdiğini de görebilmek mümkün aslında.

Büyük ustalık gerektiren eylem,  ayrıştırma safhasının en mühim kısmı kara suyun üzerinde ince bir tabaka oluşturan zeytinyağının toplanmasıdır. Bu işlemi yağ ustası  yassı bir taşla itina ile sıvının yüzeyinden hiç kara su girmeyecek biçimde işlemi yaparlarken basit fakat hantal makinelerin yerini, karmaşık, daha teknik daha donanımlı, bir kısmı bilgisayarla kontrol edilebilen az yer kaplayan makineler almıştır.

Ülkemize maliyetinin yüksek olmasından dolayı Avrupa ülkelerine oranla gecikmeli olarak gelen modern kontinü sistemde çalışan makinelerde üretim hattının kesintisiz olmasıyla geleneksel yağhanelerde doğal olarak sağlanması zor olan sıhhî ortam olumlu ölçüde iyileştirilmiştir.

Zeytinyağ nasıl yapılır sorgulamasından ziyade doğal yollardan üretilen organik zeytinyağını mümkün olduğunca tüketmenin sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu araştırıp hayatımıza bir an önce geçirmekteki faydayı sorgulamak daha önemli değil mi?



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder