Antik dönem Yunan ve Roma uygarlıklarının yemek kültüründe önemli bir yeri olan zeytinin, meyve olarak tüketimi içerdiği glikozit nedeniyle tuzlama yapmayı gerektirdiği için salamura yapılan zeytin antik mutfağın vazgeçilmezleri arasındaydı.
Günümüzde
zeytinyağı ve Zeytin yaprağı faydaları
modern tıp tarafından da çeşitli hastalıkların iyileştirilmelerinde önerilirken
2 kaşık zeytinyağı kullananların koroner kalp hastalığı riskini azalttığı,
yüksek tansiyon, trigliserit ve kolesterol düşürdüğü bilinmektedir. Son yapılan
araştırmalar prostat, kalınbağırsak,
meme kanserlerinde zeytinyağının koruyucu etkisinin olduğu görüldüğü kan
dolaşımı rahatsızlıkları zeytinyağıyla beslenenlerde az bulunduğu aynı zamanda
kanser engelleyici olarak kabul gördüğüdür.
Zeytin yaprağı faydaları arasında, mikrop öldürücü, ateş
düşürücü, yatıştırıcı, iştah açıcı,
idrar söktürücü özelliklere ve şeker hastalığına önerilme özelliklerine sahip
çok değerli bir bitki kaynağı olduğu sayılabilir.
Soluduğumuz havadaki oksijen, vücut içinde toksik etki gösteren bazı
maddelerin oluşmasına neden olduğundan
zeytin
yaprağı faydaları burada devreye
girerek vücudumuzda kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan zararlı maddelerin
(serbest radikallerin) nötralize
edilmesini sağlar.
Zeytin ağacının uzun yıllar yaşamasında en önemli etken madde olarak
kabul edilen ve zeytin yaprağında bulunan “oleuropein” maddesinden elde
edilen ekstre, önemli bir gıda takviyesi olduğuyla ilgili birçok bilgiye
ulaşabilirsiniz. Ayrıca Tariş Zeytin’in
ürettiği zeytin yaprağı çayı doğal yolla
bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, hormonal dengeyi korumak ve yaşlanmayı geciktirmeye yardımcıdır.
Bakterilerin virüslerin ilaçlara
dirençli hale gelmeleri antibiyotiklerin aşırı alımı ya da yanlış uygulanmasının neticesi
olduğundan antibiyotiklere karşı mukavemet kazanmış mikroorganizmalar üzerinde
etkili ve çok değerli bir bileşendir. Zeytin yaprağı faydaları saymakla bitmeyeceği gibi mutlaka azami ciddiyetle
tüketmeye çalışılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder